Ekonomik Sürdürülebilirlik Nedir ve Neden Önemlidir?

İş insanı Bülent Liçis ile modern dünyanın anahtar kavramı “sürdürülebilirlik” adına önemli bir söyleşi. Sürdürülebilirliğin iş insanları için ne ifade ettiğini ve neden bu derece önemli olduğunu dile getiren Bülent Liçis gelişen çevre bilincine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

İş insanı Bülent Liçis ekonomik kalkınmanın geçtiğimiz yıllardaki anlamının dönüşüp gelişerek yerini sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya bıraktığını dile getirdi.

Nedir Bu Sürdürülebilirlik?

Kelime olarak devamlılık anlamı veren sürdürebilirlik kurumsal çerçevede yalnızca ekonomik kaynakların devamlı olmasını ifade etmez. Sürdürülebilir kalkınma, ekonomik büyüme ve refah seviyesini yükseltme çabalarını, çevreyi ve yeryüzündeki tüm insanların yaşam kalitesini koruyarak gerçekleştirme yöntemidir.

Sanayi Devrimi sonrasında, seri üretimle birlikte liberal ekonomi güçlendi ve artı değer kavramının iş dünyasına girmesiyle de maliyetler azalttı. Ekonomi devleri ortaya çıktı. İhtiyaç duyulan her şey fazlasıyla üretilmeye hatta reklam sektörünün gelişmesiyle yeni “ihtiyaçlar” üretilmeye başlandı.

Manipülatif yöntemler neticesinde, tüketim toplumunun gittikçe gelişmesi bazı ekonomi kuramcıları tarafından etik sebeplerle eleştirilse de gerçek hayatta ciddi karşılıklar bulamadı. Ta ki günümüze kadar. Üretimin sonu gelmeyen bir kaynağı olmadığının anlaşılması, doğal kaynakların tükenebilir olmasıyla birlikte tüketici davranışlarında değişiklikler meydana geldi. Mal ve hizmet fark etmeksizin üretilen her şeyin bir alternatifi bulunduğu günümüzde tüketiciler yalnızca fiyat performans kalitesini gözetmekten vazgeçerek; çevre bilincine, sosyal sorumluluk anlayışına önem veren kurumlara yöneldi. Kurumlar ise sosyal medya ile iletişimin hız ve süreklilik kazandığı modern dünyada hayatta kalmak adına şeffaf kalmaya mecbur kaldı. Dolayısıyla etik sorumluluk gereği olmasa dahi çevre bilinciyle hareket etme baskısını üzerlerinde hissetmeye başladı.

Kıbrıs’ın önde gelen iş insanı ve aslen çevre mühendisi olan Bülent Liçis ise bu zorunluluk hissiyle, ticari kaygı güdülerek yapılan sosyal sorumluluk çalışmalarının hedef kitle tarafından hissedildiğini dile getirdi. Var olma nedeni gereği şirketlerin, elbette ki karlılık amacı gütmek zorunda olduğunu ancak bunun insan ve çevre sağlığını gözeterek yapmanın mümkün olduğunu vurguladı.

Bülent Liçiş: “Doğada ayak izi bırakmadan, yalnızca bugünün doğasını ve insanını değil geleceği de öngörerek hareket etmek iş insanlarının birinci sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.

Liçiş, rekabet ortamında hayatta kalmak adına şirketlerin kritik öneme sahip “Sürdürülebilir Kalkınma” kavramını yatırımlarının değişmez bir parçası haline getirmesi gerektiğini özellikle vurguladı.

https://trsondakika.com/businessnews/ekonomik-surdurulebilirlik-nedir-ve-neden-onemlidir-2/

Comments

Popular posts from this blog

İş İnsanları Çözüm Bulmaya Çalışıyor

Kıbrıs’ta Emlak Piyasaları Ne Durumda